Istoric

O tradiție de peste 130 ani

Stațiunea balneară Ocna Mureș (Marosujvár) a apărut în peisajul turistic al Transilvaniei datorită investițiilor făcute de conducerea Salinei din propriile sale venituri.

Primele băi au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei. Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei. După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc.

Astfel s-au pus bazele unui nou centru balnear în Transilvania recunoscut în mod oficial în anul 1889.

Aflate în concurență cu stațiuni renumite de același profil din Transilvania (Sovata, Turda, Cojocna, Praid, Ocna Sibiului) și Austria (Ischl, Ausch, Reichenhall, etc), Băile Sărate ale ”Ocna Mureșului” au beneficiat de cele mai concentrate ape sărate: 260 %. 

Calitățile terapeutice deosebite ale acestui factor natural au atras spre noua stațiune un număr de vizitatori în crestere de la un an la altul.

În anul 1888 deși încă nu era recunoscută oficial ca stațiune “60 de oaspeți locali și 40 din străinătate au simțit efectul vindecător al acestui SPA” (ziarul Ellenzek nr. 161)

În anul 1892 medicul balneolog al stațiunii, Bikfalvi Karoly, scria în revista de turism “Erdély”: “centrul balnear are acum 300-400 de oaspeți permanenți și 4000 de vizitatori în fiecare an, iar numărul crește de la an la an”.

După anul 1918 odată cu integrarea Transilvaniei în Regatul României, interesul pentru vizitarea stațiunii Ocna Mureș se amplifică mai ales în rândul românilor din provinciile care au format România Mare.

“Curierul Băilor” din iunie 1923, informează cititorii despre începutul sezonului balnear la Ocna Mureș în 15 mai: ”mai sunt disponibile câteva camere la “hotel Erarial”, “hotelul Băilor” și “hotel Bogovitz” Vizitatorii găsesc camere curate și confortabile la particulari” (Curierul Băilor 1923 -20 iunie)

Dintr-un  document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că  „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.

Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal,era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori.

Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice.  Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între  7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Text: Prof. Pantelimon Popovici

Sfârșitul unei povești frumoase

Declinul care a urmat după 1990 s-a finalizat cu dispariția fizică a vechilor Băi Sărate Ocna Mureș.

Clădirea băilor de la Ocna Mureș a fost vândută în 2002 unui investitor local,  contra sumei de 800 de milioane lei vechi. În anul 2011 clădirea băilor sărate cu o vechime de peste 100 ani a fost demolată.

Un nou început

Intenția de a construi o nouă bază de tratament și agrement Băile Sărate în orașul Ocna Mureș a apărut imediat după anul 2010, când vechile Băi Sărate și-au încetat activitatea și construcția practic a dispărut.

 Necesitatea de a construi un nou complex balnear a rezultat și din obligația morală a orașului Ocna Mureș de a continua un brand care a fost clădit mai bine de 100 de ani: Băile Sărate Ocna Mureș.

În 2015 s-au pus bazele colaborării dintre Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș pentru construirea unui nou complex al Băilor Sărate, participarea celor două entități în proiect fiind 50%-50%.

În 2018 au început efectiv lucrările la noul complex al Băilor Sărate, cunoscut acum sub denumirea de „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș”.

Investiția „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” a fost finalizată la sfârșitul anului 2022, recepția la terminarea lucrărilor fiind finalizată la începutul anului 2023

Investiția „Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș” este cuprinsă în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a orașului Ocna Mureș aprobată prin HCLOM 83/2018.